czeko

Lubicie czekoladę?

A wiecie, że być może gdybyśmy nie lubili czekolady, nie mielibyśmy kuchenki mikrofalowej?

A w każdym razie – nie tak szybko. A wszystko dzięki batonowi czekoladowemu, którego miał w kieszeni amerykański inżynier Percy Spencer. Gdy zatrzymał się przed magnetronem – elementem urządzenia radarowego – zauważył, że baton się roztopił, ponieważ mikrofale, wywołując wibracje wewnątrz ciała, które przenikają, wydzielają ciepło. Tak to w 1945 r. narodził się pomysł kuchenki mikrofalowej. Jedzenie grzeje się w niej nie od zewnątrz, ale od wewnątrz (przenikają je fale).

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji ?
Zrobisz to wypełniając poniższy formularz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *