North American Gray Wolf, Canis Lupus

Poznaj wilka!

Samiec w poszukiwaniu partnerki może przebyć nawet 600 km. To się nazywa uczucie! Czego jeszcze nie wiedzieliście o wilkach?

Wilki to zwierzęta terytorialne. Swoje miejsce „podpisują” moczem, odchodami i drapaniem ziemi. O tym, jak duży będzie to teren i ile osobników będzie liczyło stado decyduje dostępność pokarmu i warunki naturalne. W Polsce watahy liczą 4-5 wilków, a ich rewir ok. 100 km kw. W Kanadzie wielkość ta jest dziesięć razy większa, dzięki czemu w stadach żyje nawet po 20 zwierząt. Tam jednak nikt nie wycina bezcennej puszczy i nie przecina lasów autostradami…
***
Wataha składa się z pary wilków dominujących, najsilniejszych (zwanych alfa), ich młodych oraz czasami wilczków z poprzednich miotów. Każdy ma obowiązki, np. są zwierzęta odpowiedzialne za szukanie tropów, zabijanie upolowanej zwierzyny czy wymierzanie kar (winowajca wkłada wtedy głowę w pysk karzącego). Para alfa znaczy teren, a samiec dodatkowo ociera się o każdego z wilków i przekazuje mu swój zapach. W ten sposób łatwo odszukać zgubionego towarzysza. Zwierzęta mają doskonały węch. Z dużej odległości poczują, że na ich teren wkroczył ktoś obcy. Nie zawsze interweniują. Czasem, przy trudnych warunkach naturalnych, zdarza się, że watahy mają wspólną część terytorium. Jednak miejsce najbardziej niedostępne, w głębi rewiru, w którym przechowywane są zapasy i urządzane jest legowisko dla samicy z młodymi, to rzecz święta. Otaczają je tak mocne znaki ostrzegawcze, że trudno je przegapić. Dlatego obcych, którzy się zapuścili w to miejsce atakuje cała wataha. To też jeden z obowiązków wszystkich członków stada – obrona szczeniaków.
***
Para alfa jako jedyna ma potomstwo. Przysługuje im także pierwszeństwo w jedzeniu. Czytaliście, jak ludzie kiedyś jedli z jednej miski? Jako pierwszy zaspokajał głód ojciec. Tak samo jest w stadzie wilków – zaczyna najsilniejszy. W ich menu znajdują się zające, borsuki, ptaki, dziki, jelenie czy łosie. Rzadko atakują zdrowe zwierzęta. Łatwiej jest upolować te osłabione i chore. Dokonują w ten sposób naturalnej selekcji w przyrodzie. Dziennie zjadają ok. 1 kg mięsa. Skąd zatem powiedzenie „być głodnym jak wilk”? Po dłuższym okresie postu potrafią pożreć na raz nawet 10 kg mięsa! Pożywiają się bardzo szybko – pięć wilków w ciągu kilku godzin zje sarnę. Drapieżniki połykają duże kawałki pokarmu, bo umożliwiają im to rozciągliwe ściany przełyku. Oczyszczają także teren z padliny. A na deser… owoce i runo leśne.

!!!
Dorosły wilk ma 42 zęby; kły mają nawet 57 mm długości
W ciągu doby wilk może przebiec kilkadziesiąt km (średnio 20 km), potrafi biec z prędkością 60 km/h, ale zwykle jest to tylko 8 km/h
Wędrująca wataha zostawia tylko jeden ślad, bo zwierzęta idą trop w trop (specjaliści nazywają to sznurowaniem)
W Polsce żyje ok. tysiąca wilków, podlegają ochronie

MAGDA OPOKA

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji ?
Zrobisz to wypełniając poniższy formularz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *