Empty interior of color pained stone wall and wooden floor

Zaproponuj przyjaciołom taką sztuczkę!

Ile cukru można rozpuścić w wodzie?

 

Potrzebujesz:

  • cukru w kostkach (albo miarki do odmierzania dokładnych ilości cukru sypkiego)
  • przezroczystą szklankę zimnej wody
  • przezroczystą szklankę gorącej wody (uważaj, nie oparz się!)
  • łyżeczkę do mieszania

 

Jak wykonać doświadczenie?

  1. Upewnij się, że w szklankach jest dokładnie tyle samo wody.
  2. Wrzuć kostkę cukru do zimnej wody i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia słodkich kryształków. Powtarzaj mieszanie, aż do momentu, gdy cukier przestanie się rozpuszczać (na dnie szklanki będą się zbierać nierozpuszczone ziarenka). Tylko nie zapomnij liczyć wrzuconych kostek.
  3. Zanotuj wynik.
  4. Powtórz całą operację z gorącą wodą. Wrzucaj kostki (lub łyżeczki) cukru, aż do momentu, gdy ten przestanie się już rozpuszczać.
  5. Porównaj oba wyniki. W której szklance „zmieściło się” więcej cukru?

 

 

Czy twoje obserwacje są podobne do naszych?

W zimnej wodzie rozpuściło się mniej cukru w porównaniu z wodą gorącą. Dlaczego?

Cząsteczki wody gorącej szybciej się poruszają i mikroskopijne odległości między nimi są nieco większe, niż w przypadku wody zimnej. Dlatego w te „puste” miejsca mieści się więcej cząsteczek cukru. Cząsteczki wody zimnej są ciaśniej „upakowane”, dlatego pomiędzy nie zmieści się mniej cząsteczek cukru.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji ?
Zrobisz to wypełniając poniższy formularz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *