Słyszeliście o smaczliwce wdzięcznej? Na pewno ją widzieliście, być może jedliście jej gruszki. Teraz czas na uprawę.😊
smaczliwka wdzięczna = awokado właściwe
AWOKADO ma swoich fanów, ale i przeciwników…
Ci drudzy uważają, że owoc wiecznie zielonych drzew smakuje jak mydło. Wielbiciele chwalą, że zawarte w miąższu tłuszcze są łatwo przyswajalne i z powodzeniem zastąpią tłuszcze zwierzęce.
• Dojrzałe awokado jest bardzo kaloryczne (160 kcal na 100 g) i można je wykorzystać do wielu potraw, jak choćby do przygotowania słynnego sosu guacamole.
• Owoc uważany jest za zdrowe uzupełnienie codziennej diety.
Ważnym argumentem przeciwników awokado jest sposób pozyskiwania owoców…
– Smaczliwka pochodzi z Meksyku, ale uprawiana jest w obu Amerykach, Afryce, Azji i południowej Europie. W idealnych warunkach drzewa rosną do 24 m wysokości.
– Gruszka awokado, która może osiągnąć masę nawet 170 g, dojrzewa 6–8 miesięcy. Przez cały czas potrzebuje ciepła i dużej ilości wody.
– Szacuje się, że na wszystkich plantacjach na świecie codziennie zużywa się ok. 9,5 mld litrów wody. Ponad 500 l potrzeba na wyprodukowanie 1 kg owoców.
– Smaczliwki rosną na terenach podatnych na susze – Meksyk, Peru, Dominikana, Brazylia, Kenia, Kolumbia oraz Stany Zjednoczone: Kalifornia, Floryda i Hawaje – zatem plantacje zasilane są z rzek i podziemnych źródeł. Ich zasoby są ograniczone.
– Jakby tego było przyrodzie mało, karczowane są lasy deszczowe. W Meksyku co roku znika 20 tys. hektarów tych bezcennych obszarów, a prawie połowa z nich przeznaczana jest na plantacje awokado. Uprawa tylko jednej rośliny (monokultura) prowadzi do wyjałowienia gleby. Z roku na rok staje się ona mniej żyzna, a rosnące na niej gatunki słabsze, bardziej podatne na choroby. Aby utrzymać stałą liczbę plonów i zysków, rolnicy stosują nawozy oraz środki chemiczne zwalczające chwasty i owady. To również niszczy środowisko naturalne. W meksykańskim stanie Michoacán (środkowa część kraju, nad Oceanem Spokojnym) dochodzą do tego rozboje. Uprawa awokado przynosi większe zyski niż handel nielegalnymi używkami. Dlatego kartele narkotykowe ściągają haracze od plantatorów. Opornych zmuszają do współpracy przemocą.
Czy wielbiciele awokado powinni zrezygnować z jedzenia swoich ulubionych owoców?
Nie do końca.
• W sklepach są produkty oznaczone certyfikatem Fairtrade (sprawiedliwy handel), co gwarantuje, że pochodzą ze zrównoważonych upraw.
• Warto też szukać towarów, które przebyły najkrótszą drogę do naszych sklepów, np. z Hiszpanii. Transport zza oceanu jest bardziej szkodliwy dla środowiska niż przywiezienie owoców z południa naszego kontynentu. Na dodatek Unia Europejska ma przepisy dotyczące ilości środków chemicznych, jakie można stosować w uprawach.
A może sami wyhodujecie smaczliwkę?
Wystarczy delikatnie wyjąć pestkę z owocu i oczyścić z miąższu. Następnie włożyć ją do doniczki i zasypać do połowy ziemią. Doniczkę dobrze jest umieścić w słonecznym miejscu. Nie wolno zapomnieć o systematycznym podlewaniu.
Zapraszamy do czytania i prenumeraty Victora Juniora! W każdym wydaniu znajdziecie artykuły o ciekawych roślinach!
Zdjęcie wprowadzające: fot. fifthplanett/Shutterstock.com
Zdjęcie w tekście: fot. Magda Opoka