Kwiecie 24, 2014, 19:11:30 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: PRZYPOMINAMY ŻE NA FORUM OBOWIĄZUJE REGULAMIN. PROSIMY O ZAPOZNANIE SIĘ Z NIM
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Edu Kram - Sklep pełen edukacji
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowy smak - "umami"  (Przeczytany 2743 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Użytkownik Usunięty
Przyjaciel Victora ;-)
*****
Offline Offline

Wiadomości: 8218



Zobacz profil
« : Padziernik 02, 2006, 19:50:25 »

Niedawno dowiedzialam się, że do "głównych smaków" dodano jeszcze jeden: umami. Dlatego dla tych, których to interesuje, lub jeszcze o tym nie wiedzą, postanowiłam coś o nim dodać. Teksty są z dwóch różnych źródeł, ale zamieszczam obydwa, bo jeden po części uzupełnia drugi :*
 
 Umami to jeden z 5 rodzajów smaków występujących u ludzi, odpowiedzialny za wykrywanie białka. Bezpośrednio wykrywaną substancją jest jeden z aminokwasów - kwas glutaminowy, który obficie występuje w pokarmach bogatych w białko takich jak mięso, w potrawach sfermentowanych i zleżałych (sery parmezan, roquefort), w wodorostach, w sosach rybnym i sojowym, a także w pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach.

 Najczęściej myślimy i mówimy o czterech smakach jakie rozpoznajemy w naszym pożywieniu - smaku słodkim, gorzkim, słonym i kwaśnym. Jest jednak i smak piąty - w literaturze fachowej nazywany umami. O ile wymienione smaki 'rozumiane są same przez się' i nie trzeba ich opisywać, to z umami są pewne trudności - jest to smak jaki czujemy dotykając językiem szczypty glutaminianu sodowego, (jednosodowej soli kwasu glutaminowego) przyprawy kuchennej znanej na wshodzie od bardzo dawna, zwanej czasem 'duchem smaku'. Najogólniej można powiedzieć, że umami pozwala nam oceniać potrawy mięsne, sosy, itp.
« Ostatnia zmiana: Stycze 01, 1970, 02:00:00 wysłane przez Anonymous » Zapisane
Szeregowiec Dolot
Aktywny
**
Offline Offline

Wiadomości: 479




Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Padziernik 03, 2006, 22:11:03 »

Mi wystarczą kluski z makaronem  :P
« Ostatnia zmiana: Stycze 01, 1970, 02:00:00 wysłane przez Szeregowiec Dolot » Zapisane

Podpis był, ale już go nie ma...
Użytkownik Usunięty
Przyjaciel Victora ;-)
*****
Offline Offline

Wiadomości: 8218



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Padziernik 06, 2006, 16:28:14 »

Moze ktos powie, ze moj post nic nie wnosi, ale ja nic z tego nie rozumiem i prosze o bardziej dokładne rozwiniecie tematu:shock:
« Ostatnia zmiana: Stycze 01, 1970, 02:00:00 wysłane przez Anonymous » Zapisane
Użytkownik Usunięty
Przyjaciel Victora ;-)
*****
Offline Offline

Wiadomości: 8218



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : Padziernik 07, 2006, 12:40:40 »

Otóż odkryto oprócz smaków słonego, kwaśnego, słodkiego, gorzkiego, smak umami. Jest on w każdej przyprawie, np. w kucharku, jest w sosach. Jak GoSiAa chcesz widzieć więcej, to wpisz w googlach: umami
« Ostatnia zmiana: Stycze 01, 1970, 02:00:00 wysłane przez Anonymous » Zapisane
BangMan
Aktywny
**
Offline Offline

Wiadomości: 537




Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Padziernik 13, 2006, 07:17:06 »

Ta nazwa raczej nie zakrawa na literaturę fachową, bo wtedy nazwa byłaby łacińska, ew. amerykańska, a to ma naleciałości afrykańskie:]
« Ostatnia zmiana: Stycze 01, 1970, 02:00:00 wysłane przez BangMan » Zapisane

Sapere aude!
Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem
Gość
« Odpowiedz #5 : Padziernik 20, 2006, 18:47:09 »

Umami rlz ;-)
Cytat: "WIKIPEDIA.PL"
Umami (lub umame, z jap. 旨味) to jeden z 5 rodzajów receptorów smakowych występujących u ludzi, odpowiedzialny za wykrywanie białka. Bezpośrednio wykrywaną substancją jest jeden z aminokwasów - kwas glutaminowy, który obficie występuje w pokarmach bogatych w białko takich jak mięso, w potrawach sfermentowanych i zleżałych (sery parmezan, roquefort), w wodorostach, w sosach rybnym i sojowym, a także w pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach.

Glutaminian sodu jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej jako przyprawa odpowiadająca temu smakowi. Umami odkrył w 1908 r. Kikunae Ikeda z Cesarskiego Uniwersytetu w Tokio. Istnienie Umami zostało potwierdzone w 2000 roku.

:-)

/0$tr
Zapisane
BangMan
Aktywny
**
Offline Offline

Wiadomości: 537




Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Padziernik 30, 2006, 14:35:40 »

A więc jednak naleciałości japońskie, nie afrykańskie. ; )
« Ostatnia zmiana: Stycze 01, 1970, 02:00:00 wysłane przez BangMan » Zapisane

Sapere aude!
Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem
Monika monia
Aktywny
**
Offline Offline

Wiadomości: 306



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Padziernik 30, 2006, 15:15:14 »

No no no naukowcy posuwają się do przodu. Ale tak na serio chyba i tak i tak dzieci tak szybko nie będą się uczyli o tym smaku umami w szkole no nie???
« Ostatnia zmiana: Stycze 01, 1970, 02:00:00 wysłane przez Monika monia » Zapisane

Przy tobie czułam się jak w niebie..,
Gość
« Odpowiedz #8 : Padziernik 30, 2006, 19:51:16 »

Jeśli nie uczyli, to myślę że nie będą uczyć, jak coś to wspomną o tym ;]

oester
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

© Agencja Wydawnicza AGA-PRESS | Modyfikacje Agencja Interaktywna Mindscape | Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC