Pomaga oczyszczać środowisko. Zapewnia schronienie i wyżywienie wielu gatunkom zwierząt. Co jeszcze warto wiedzieć o pałce wodnej?
Przygotujcie razem z nami prezentację na przyrodę lub biologię!
Kłącza można jeść nawet na surowo…
Zawierają ponad 50 proc. węglowodanów i 8 proc. białka.
Co to za roślina, której wszystkie części są jadalne? Pałka szerokolistna.
Jej zalety znali już rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej…
Niektórzy nawet walczyli między sobą o dostęp do mokradeł. Zarośla pałkowe zapewniały także mięso – mieszka w nich zwykle wiele ryb, ptaków i ssaków. Na dodatek roślinę można wykorzystać nie tylko do jedzenia…
Nic dziwnego, że niektórzy nazywają pałki bagiennym supermarketem.
Bezcenną zaletą pałek są ich zdolności fitoremediacyjne – pobierają z gleby zanieczyszczenia, np. metale ciężkie czy pestycydy (szkodliwe substancje wykorzystywane do zwalczania chwastów lub insektów) i zatrzymują w swoich tkankach.
Pałki należą do roślin bardzo ekspansywnych. Zasiedlają brzegi rzek, jezior, ale także rowów i mokradeł. Niestraszna im woda do 1,5 m głębokości. Znoszą letni brak wody, ale nie długotrwałe susze. Siewkom do życia wystarczy podmokła gleba lub płytka woda. Już w pierwszym roku rozrastają się w liczne klony. W kolejnym sezonie zakwitają i rozsiewają się z wiatrem. Potem najstarsze części kłącza obumierają.
Rośliny można spotkać prawie na całym świecie. W Polsce rodzime są trzy gatunki pałki wodnej: wąskolistna, szerokolistna oraz Shuttlewortha. Mamy także pałkę pośrednią, czyli mieszańca dwóch pierwszych.
Zapraszamy do czytania i prenumeraty Victora Juniora! W każdym wydaniu piszemy o fascynującej przyrodzie!
Zdjęcie wprowadzające: fot. Magda Opoka.